duminică, 19 august 2007

Memories...rowing slowly....

Rasfoind prin amintiri de mult timp puse la naftalina , mai mult din lipsa de inspiratie ( cu ce sa incep acest blog?....) am dat peste niste citate interesante...scrise in perioada cand...Imi aduc aminte ce fain citeam eu carti neimpuse de nimeni, ascunsa in linistea Bibliotecii O. Goga, prin anul intai de facultate.Nu prea ma strofocam eu cu Auerbach, "mimesis" si alte cele pentru teoria literaturii...Am facut eu "sase plimbari in padurea narativa" cu Umberto Eco, dar totusi ca rezerva in caz de plictiseala, aveam ascunsa o " Primavara neagra" by Henry Miler.Aveam un complice la lectura , fosta colega de faculta ce acum hoinareste prin America...Amandoua stateam si povesteam linistit "tolanite" pe treptele Academiei, ce a mai citit, ce am mai citit.... Eram novice... cred ca am cam uitat sa ...cresc...sau poate am lasat voit sa curga timpul in nestire pe langa mine...maybe is not too late...who knows...Se zice ca poti rascumpara timpul pierdut...Mi-e dor de iz de margini de carte roase de vreme.Timpul m-a furat pe nesimtite si am cam uitat gustul acelor clipe. Dar uite ca m-a furat din nou... carevasazca citatele:"Intreaga mea viata se desfasoara ca o dimineata in care zorii zilei n-au sosit. In fiecare zi o iau de la inceput cu scrisul.In fiecare dimineata se naste o lume noua, distincta, plenara - si iata-ma-s printre constelatii, un zeu infatuat de nebunie de sine insusi, astfel incat nu mai face nimic altceva decat sa cante si sa plamadeasca lumi noi. Intre timp vechiul univers se faramiteaza. Acesta e adoima unui atelier de reparatii in care sunt calcati pantalonii, se indeparteaza pete si se cos nasturi. Batranul univers miroase ca o cuta umeda ce primeste sarutul fierbinte al fierului de calcat. Modificari si reparatii fara sfarsit, o maneca lungita, un guler lasat mai in jos, un nasture mutat mai aproape, sezutul pantalonilor inlocuit. Exista lumea diminetii, care renaste mereu, in fiecare zi , exista atelierul de reaparatii, in care lucrurile sunt drese mereu. Si astfel se intampla cu viata mea prin care trece cusatorul noptii. Intreaga noapte aud atingerea sfaraitoare a fierului de calcat care saruta cusaturile umede; crusta vechiului univers se imprastie pe podea si duhneste acru, a otet."

One more..."Candva credeam ca lucruri minunate ma asteapta. Credeam ca pot inalta o lume in aer, un castel de saliva alba, curata, care sa ma ridice deasupra celei mai inalte cladiri, intre tangibil si intangibil, sa ma instaleze intr-un spatiu precum al muzicii, unde totul se surpa si piere, dar unde eu as fi imun, maret, ca un dumnezeu,, cel mai sfant dintre sfinti.Eu am imaginat aceste lucruri, eu ,fiul croitorului.Eu care m-am nascut intr-o mica oglinda a unui copac imens si puternic.Inauntrul ghindei ajungeau la mine cel mai fine vibratii ale pamantului; eram o parte din marele arbore, parte din trecut, cu coif si obarsie nobila, cu mandrie. Si cand am cazut jos si-am fost ingropat in pamant, mi-am amintit cine sunt si de unde vin. Acum sunt pierdut, pierdut, auziti? Nu auziti? Stingeti luminile! Spargeti becurile! Acum ma puteti auzi? Mai tare! Isuse Cristoase, va bateti joc de mine? Sunteti surzi, muti, si orbi? Trebuie sa ma despoi de haine? Trebuie sa stau in cap? Bine, atunci. Voi dansa pentru voi! O vesela hora, fratilor, care se invarte si se invarte. Mai probati o pereche de pantaloni de flanel intre timp. Si nu uitati, baieti, ma inchei pe partea dreapta... Ma auziti? Dati-i drumul! Vesnic vesel si ferice!"

Mai incape..."Stau in mijlocul desertului asteptand trenul. In inima am o floare-de-colt adapostita sub un clopotel de stical.M-au parasit toate grijile.Chiar si sub gheata presimt floarea pe care pamantul o plamadeste in noapte."

Gata!
"Imi amintesc tot ceea ce mi s-a intamplat, dar nu am nici cea mai mica dorinta sa recastig trecutul, nu am nici doruri sau regrete. Sunt ca un om ce se trezeste dintr-un somn lung doar ca sa descopere ca viseaza. O stare prenatala - omul nascut care traieste nenascut , nenascutul care moare nascut.
Nascut si renascut, mereu. Nascut in timp ce colinzi strazile, in timp ce stai intr-o cafenea, nascut in timp ce faci dragoste. Nascut si renascut, iar si iar. Totul intr-un ritm prea iute, si pedeapsa pentru acest lucru u e pur si simplu moarte, ci nenumarate morti."

Eh...am scris destul.Adica a scris autorul, ca eu doar am copiat...Va las pe voi sa va delectati cu ele...si the last cookie.....







3 comentarii:

oedip spunea...

mno, vad ca ai reusit, dar nu de la link se pune linkul acolo, ci de la embeded.

daca vrei sa dai linkul numa atunci poti sa bagi o chestie de genul "linkul este aici" air pe aici il selectezi dai pe butonul ala cu link si in cuta care -ti apare faci paste cu linkul, pricepi? :P

lasa ca-ti explic acasa... cand o sa ajung!

ps.
si cine e mandra aia care sta la noi?

adel'h spunea...

no bine no, da eu am incercat... din rasputeri de la embeded si no...nimic.nu imi accepta..bla bla:P

lasa ca ti-oi explica cand ajungi acasa!

ps.
hahaha...asa oi arata io...mai incolo...:;)

Unknown spunea...

Ioiiii Adela, ce mi-ai facut....Iti citeam blogul backwards si acuma am ajuns la "inceput"...
As da orice sa stau acuma iar pe scari la Academie, o tigara in mana si o carte faina in cap...ahhh..ce batrane suntem...Daca vrei sa fii complet morocanoasa pt urmatoarele 3 zile asculta Led Zeppelin - When the levee breaks...

EXPLORE. DREAM. DISCOVER.So throw off the bowlines!Sail away from the safe harbour!

EXPLORE.  DREAM.  DISCOVER.So throw off the bowlines!Sail away from the safe harbour!
CATCH THE TRADE WINDS IN YOUR SAILS!